Prirodni sastojci za sprečavanje konzumacije izmeta kod pasa

Konzumacija izmeta, čin u kojem pas jede svoj vlastiti izmet, može biti zbunjujuće i neprijatno ponašanje za vlasnike kućnih ljubimaca. Iako je to čest problem, postoji nekoliko prirodnih i svakodnevnih sastojaka koje možete dodati u hranu vašeg psa kako biste pomogli da se ovakvo ponašanje spreči. Konzumacija izmeta može imati različite uzroke, uključujući nedostatak određenih hranjivih sastojaka, ponašajne probleme ili medicinske stanja. Pravilnim pristupom ovim faktorima putem odgovarajućih izmena ishrane, možete efikasno smanjiti ili čak eliminisati konzumaciju izmeta kod vašeg četvoronožnog prijatelja.

sprečavanje psa da jede govna

Razumevanje konzumacije izmeta

Pre nego što istražimo prirodne sastojke koji mogu pomoći u sprečavanju konzumacije izmeta, važno je razumeti zašto psi praktikuju ovakvo ponašanje. Konzumacija izmeta može se javiti iz različitih razloga:

  1. Nedostatak hranljivih sastojaka: Ako ishrana vašeg psa ne obezbeđuje dovoljno hranjivih sastojaka, pas može pokušati da ih nadoknadi konzumacijom izmeta.
  2. Uzroci ponašanja: Stres, anksioznost, dosada ili potreba za pažnjom mogu naterati pse da jedu izmet.
  3. Medicinska stanja: Određena medicinska stanja, kao što su poremećaji u apsorpciji ili paraziti, mogu dovesti do konzumacije izmeta jer psi pokušavaju da apsorbuju nesvarene hranljive sastojke.
  4. Materinski instinkt: U nekim slučajevima, majke koje doje mogu pojesti izmet svojih štenaca kao prirodni instinkt kako bi održale leglo čistim.

Prirodni sastojci koji mogu sprečiti konzumaciju izmeta kod psa

  1. Ananas: Ananas sadrži enzim zvani bromelain, koji može učiniti izmet manje privlačnim psima kada se doda u njihovu ishranu. Ovaj enzim može poboljšati varenje i smanjiti privlačnost izmeta.
  2. Bundeva: Konzervirana ili pireirana bundeva bogata je vlaknima i može poboljšati zdravlje sistema za varenje. Takođe, može učiniti izmet manje privlačnim psima, smanjujući potrebu za konzumacijom.
  3. Jogurt: Dodavanje običnog, neslađenog jogurta s živim probioticima u hranu vašeg psa može pomoći u održavanju ravnoteže crevne flore. Zdrava crevna flora može smanjiti verovatnoću nedostatka hranjivih sastojaka koji dovode do konzumacije izmeta.
  4. Dodaci ishrani sa enzimima: Uključivanje dodataka prehrani sa enzimima u ishranu vašeg psa može pomoći u efikasnijem razlaganju hrane, potencijalno smanjujući privlačnost izmeta.
  5. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje je izvor zdravih masti koje mogu poboljšati apsorpciju hranjivih sastojaka i opšte zdravlje sistema za varenje. Dodajte malu količinu u hranu vašeg psa za potencijalne koristi.
  6. Jabuke i šargarepe: Ovo voće i povrće su niske kalorijske vrednosti i bogate su vlaknima. Mogu poboljšati osećaj sitosti i smanjiti verovatnoću da će vaš pas tražiti dodatnu hranu u svom izmetu.
  7. Komercijalni proizvodi za sprečavanje konzumacije izmeta: Neke komercijalne proizvode su dizajnirane specifično kako bi odvratile pse od konzumacije izmeta. Ovi proizvodi obično sadrže prirodne sastojke kao što su kamilica, peršun i ekstrakt juka šidigera.
zaustaviti psa da jede izmet

Zaključak

Konzumacija izmeta može biti frustrirajuće i zbunjujuće ponašanje za vlasnike pasa, ali često se može kontrolisati putem izmena u ishrani. Dodavanjem prirodnih sastojaka kao što su ananas, bundeva, jogurt i drugi u ishranu vašeg psa, možete se pozabaviti osnovnim uzrocima kao što su nedostatak hranjivih sastojaka i poboljšati zdravlje sistema za varenje. Sa strpljenjem, upornošću i pravilnim pristupom ishrani, možete pomoći svom psu da prevaziđe ovo ponašanje i uživa u zdravijem i srećnijem životu zajedno.

Zapamtite da se pre bilo kakvih značajnih promena u ishrani vašeg psa trebate posavetovati sa veterinarom. Oni će vam pomoći da utvrdite osnovni uzrok konzumacije izmeta i preporučiti najbolji pristup, što može uključivati ove prirodne sastojke. Takođe, pobrinite se da vaš pas dobija uravnoteženu i nutritivno kompletnu ishranu kako biste smanjili rizik od nedostatka hranjivih sastojaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn